Att dopa sig är dumt

Så är det bara. Allt kan gå snett. Med kroppen, psyket, vännerna, jobbet, partnern och familjen. Riskerna med doping är så stora, priset så högt, konsekvenserna så allvarliga att varje gång någon säger nej till dopning har massor av människor vunnit en stor seger.
Friskis&Svettis är självklart emot all form av doping. Som idrottsförening och medlem i Riksidrottsförbundet följer vi dessutom de bestämmelser som gäller för alla idrottsföreningar. Här vill vi berätta vi hur vi arbetar samt om hur doping skadar. Och så hjälper vi dig att känna igen tecknen på att en person använder dopingpreparat. Det brukar börja med något dumt. Sedan blir det bara dummare. 

Friskis&Svettis antidopingpolicy

IF Friskis&Svettis är en idrottsrörelse som är medlem i Riksidrottsförbundet (RF). Vi är därför delaktiga i det antidopingarbete som pågår inom RF och stödjer de regler som RF beslutar om. Sedan en lång tid tillbaka är det förbjudet med doping inom idrotten. Argumenten för detta är många men för oss inom Friskis&Svettis är det två viktigaste skälen:

 

Det är farligt att dopa sig. Det strider mot medicinsk etik och är förenat med hälsorisker för individen och ibland också för andra. Det är olagligt att dopa sig. Att hantera eller inta förbjudna preparat kan ge fängelsestraff.

Inom Friskis&Svettis skall doping överhuvudtaget inte förekomma. I och med att vi är medlemmar i RF kan dopingtester ske på Friskis&Svettis medlemmar. Skulle någon bli ertappad hos oss skulle det, förutom straff enlig svensk lag, innebära att personen blir avstängd från träning hos oss. Detta gäller även vid vägran att lämna test. Ser du, eller hör, något som liknar användning eller distribution av dopingpreparat i vår lokal, vänligen ta kontakt med gymansvarig.

Så här jobbar Friskis&Svettis mot doping

 • Våra funktionärer får information om handlingsplanen för 100% REN HÅRDTRÄNING, Jämtlands län. 
 • Våra nya medlemmar får skriftlig information om vårt antidopingarbete.
 • Vi välkomnar RF:s dopingkontroller på våra medlemmar.
 • Vi erbjuder föreläsningar om doping för medlemmar.
 • Vi har alltid bemannat i våra lokaler.
 • Vi har en grundläggande värdering om att motverka all hysteri kring kropp och hälsa.
 • Vi har ledare i olika åldrar med olika fysisk förmåga. Våra ledare är förebilder och inspirerar till lustfylld träning.
 • Vi använder symbolen för Dum Dummare Dopad och 100% REN HÅRDTRÄNING för att visa föreningens hållning.
 • Vi har affischer och anslag i våra lokaler som visar att vi jobbar mot doping.
 • Vi genomför årligen träffar och utbildningar för gyminstruktörer. 
 • Vi är drivande i det regionala nätverket 100% REN HÅRDTRÄNING. 
 • Vi samverkar kring antidopingfrågor med polisen i Östersund.

Tecken på doping

Doping är precis som andra missbruk svåra att upptäcka. Det tar nästan alltid tid. Du ser saker du tycker är lite märkliga, men det tar emot att ställa närgångna frågor och konflikter vill de flesta helst undvika. För vem vill vara misstänksam och jobbig?

 

Den broschyr som du kan beställa på Dopingjourens hemsida (www.dopingjouren.se) är ett utmärkt stöd för den som misstänker doping. I den kan du läsa om vanliga effekter av anabola androgena steroider som stroke, håravfall, förstorad prostata, svårigheter att kissa, förminskade testiklar, lägre testosteronnivåer, minskad spermieproduktion, leverskador, svullnader, hudbristningar och acne samt om det som så föga vackert kallas bitch tits.

Och som om det inte var nog kan den som dopar sig också kännas igen på förändrad sexlust, aggressivitet, depression, humörsvängningar, fixering vid träning, kropp och kost, förändrade matvanor, personlighetsförändringar, sömnproblem, stress, ångest, ökad eller minskad självkänsla, snabb viktökning, förstärkt ego och minskad empati.

Vad vi tycker du ska göra

Misstänker du att någon nära dig dopar sig ska du så klart prata med vederbörande. Men var beredd på undanflykter. Det är bra om du pluggat på lite om doping. På www.dopingjouren.se finns hur mycket kunskap som helst att hämta. Dit går det också bra att ringa anonymt, 020-546 987.

 

Och så kan du självklart be oss på Friskis&Svettis om hjälp och råd. Kontakta Christina Ravald, verksamhetsledare, christina@ostersund.friskissvettis.se,
070-882 22 65.

Låt oss tillsammans rädda så många vi kan från att använda anabola androgena steroider och andra hormonläkemedel i träningen!

Här hittar du mer information:
Länk till RF´s antidopingsida >>

Länk till prodis.se - Prevention av dopning i Sverige - ett nationellt nätverk som arbetar för att förebygga användningen av anabola androgena steroider och andra dopningspreparat >>

Länk till mobilisering.nu/doping - en kunskapskälla och samlingsplats för ANDT- och brottsförebyggande arbete i Jämtlands län >>